Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

A question to think about

If you died tomorrow, how would your loved ones fare financially?

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

Μιας και έχει έρθει το καλοκαίρι σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να αναφέρουμε μερικούς τρόπους για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε μακριά από τα σπίτια μας τους διαρρήκτες. Ως γνωστό, τους καλοκαιρινούς μήνες με τις διακοπές και τις συχνές απουσίες μας οι πιθανότητες να πέσουμε θύματα διάρρηξης είναι αυξημένα. Είτε έχουμε είτε δεν έχουμε ασφάλιση για την οικία μας (κακώς αν δεν έχουμε) πρέπει να αναλογιστούμε όχι μόνο τις όποιες οικονομικές ζημιές θα έχουμε αλλά και την αναστάτωση που θα μας προκαλούσε ένα τέτοια αναπάντεχο γεγονός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας τρόπος για να κρατήσουμε τους επίδοξους διαρρήκτες μακριά είναι να κάνουμε το σπίτι μας να μοιάζει λες και έχει κόσμο ενώ απουσιάζουμε (Θυμάστε το Home Alone?)

Όπως αναφέρουν ένα αποτρεπτικό μέσω είναι να τοποθετήσουμε χρονοδιακόπτες για φωτισμό του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού χώρου του σπιτιού μας ενώ λείπουμε. Ενώ επιπρόσθετα,

  • Να ζητήσουμε από ένα έμπιστο φίλο ή κάποιο συγγενικό μας άτομο να παίρνει την αλληλογραφία μας από το γραμματοκιβώτιο έως ότου επιστρέψουμε.
  • Να αφήσουμε τις κουρτίνες και τα blinds ανοικτά (εκτός του ισογείου)
  • Να φέρουμε κάποιο να μας κάνει κηπουρικές εργασίες ενώ απουσιάζουμε,
  • Να ζητήσουμε από κάποιο γείτονα μας να σταθμεύει ένα από τα αυτοκίνητά του μπροστά από το σπίτι μας ή στο δικό μας χώρο στάθμευσης.

Επιπρόσθετα, εκτός από τα πιο πάνω μέτρα τα οποία ελπίζουμε να κρατήσουν τους διαρρήκτες μακριά από το σπίτι μας θα πρέπει επίσης να πάρουμε κάποια μέτρα για να τους εμποδίσουμε από το να εισέλθουν σε αυτό.

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε εφαρμόζοντας τα πιο κάτω:

  • Να βεβαιωθούμε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του σπιτιού μας είναι κλειδωμένες.
  • Να μετακινήσουμε ότι πολύτιμο αντικείμενο έχουμε από το ισόγειο της κατοικίας μας μιας και οι επίδοξοι διαρρήκτες μπορεί να παρακολουθούν από έξω.
  • Να διατηρούμε τον φραγμό (κήπο) μας περιποιημένο για να μην δημιουργούμε κρυψώνες για τους διαρρήκτες.
  • Να εγκαταστήσουμε φώτα με αισθητήρες κίνησης μπροστά και στα πλάγια της οικίας μας
  • Να εγκαταστήσουμε σύστημα συναγερμού

Φαντάζομε ότι τώρα θα αναρωτιέστε εάν έχετε ασφάλεια κατοικίας τι σας καλύπτει ή εάν σας καλύπτει και πόσο σε περίπτωση ζημιάς ή απώλειας από διάρρηξη. Εάν έχετε την παραμικρή ερώτηση ή αμφιβολία ως προς τις καλύψεις του ασφαλιστηρίου σας φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας ή την ασφαλιστική σας εταιρεία προτού φύγετε για διακοπές αφού δεν θα πρέπει να βρεθείτε προ-εκπλήξεων όταν επιστρέψετε πίσω.

Δεν θα ήθελα να σπείρω πανικό και σας χαλάσω τις διακοπές αλλά μερικά μικρά αλλά σημαντικά πράγματα μπορεί να είναι σωτήρια.

Και κάτι τελευταίο!

Αν είστε από αυτούς που ακολουθούν το Facebook θα έχετε προσέξει ότι πολλοί δημοσιοποιούν στο προφίλ τους κάθε λογής φωτογραφίες από την οικίας του (μέσα, έξω, πάνω, κάτω κτλ) με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να γνωρίζει που βρίσκεται τι. Αν και αυτό δεν είναι κακό από μόνο του ή ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει που μένετε και να έρθει στο σπίτι σας είναι τρομακτική.

Επιπρόσθετα, εδώ είναι που αρχίζει το πράγμα να γίνετε επικίνδυνο. Πολλοί, ενθουσιασμένοι με τις επικείμενες διακοπές τους αρχίζουν να διαφημίζουν στον κάθε επιτήδειο και τον κάθε πιθανό διαρρήκτη ότι θα απουσιάζουν. Δηλαδή, όχι μόνο λένε σε κάποιον πώς να τους βρει, αλλά και πότε θα λείπουν για να τους κλέψουν.

Λοιπόν εάν είστε από αυτούς φροντίστε να το διορθώσετε!


Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΣΥΖΗΤΑΜΕ;

Οι έρευνες της LIMRA δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι χρειάζονται ασφάλεια ζωής. Ο λόγος που αναφέρεται συχνότερα ως η αιτία που δεν έχουν αγοράσει μέχρι σήμερα είναι ότι δεν έχουν προσεγγιστεί ποτέ από κανένα για να συζητήσουν για το θέμα. Ούτε απο ένα ασφαλιστικό σύμβουλο, ούτε απο ένα οικονομικό σύμβουλο, ούτε καν οι γονείς με τα παιδιά τους ή οι σύζυγοι μεταξύ τους δεν συζητούν αυτό το θέμα.

Σαν επαγγελματία στην ασφαλιστική βιομηχανία αυτό με ανησυχεί. Σύμφωνα με πολλές πελάτες που έχω μιλήσει και οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για ασφάλεια ζωής είναι σίγουροι ότι υπάρχουν περισσότεροι ασφαλιστές στην αγορά παρά καταναλωτές. Το θέμα είναι όμως ότι ενώ υπάρχει αυτή η αντίληψη κανείς δεν έχει προσεγγίσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ποτέ;

Αν και με μια δόση υπερβολής είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί ασφαλιστές και σίγουρα δεν είναι είδος προς εξαφάνιση. Τώρα, ο αριθμός αυτών που είναι πραγματικοί επαγγελματίες και οι οποίοι προσφέρουν τίμιες και συνετές συμβουλές είναι πολύ λιγότεροι και οφείλουμε να τους ξεχωρίζουμε από αυτούς που θυσιάζουν τον επαγγελματισμό για χάρη των πολλών πωλήσεων. (χωρίς να θέλουμε να πούμε ότι όσοι έχουν πολλές πώλησης δεν είναι σοβαρότατοι επαγγελματίες) Αυτό είναι διαφορετικό θέμα και θα το συζητήσουμε σε κατοπινό στάδιο.

Μετά από περαιτέρω συζήτηση τόσο με άτομα στην ασφαλιστική βιομηχανία αλλά και με καταναλωτές γενικότερα κατέληξα σε ένα γενικότερο συμπέρασμα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ασφαλιστές ή η ασφαλιστική βιομηχανία γενικότερα δεν κάνει τα αναγκαία για επιμόρφωση και διαφώτιση των καταναλωτών, αλλά μάλλον μια έλλειψη επιθυμίας από τους ανθρώπους να μάθουν να μελετούν πιο προσεκτικά τα οικονομικά τους δεδομένα και τις πραγματικές τους οικονομικές ανάγκες. Είναι γεγονός εξάλλου ότι δεν μαθαίνουμε τα παιδιά μας να κάνουν ατομικό προϋπολογισμό ούτε και να κάνουν οικονομίες. Γεγονός είναι και ότι μερικά παντρεμένα ζευγάρια δεν συζητάν λεπτομερώς όλες τις οικονομικές πτυχές της ζωής τους.

Επίσης, μερικοι συνέταιροι στις επιχειρήσεις έχουν πολύ λίγη επικοινωνία μεταξύ τους σχετικά με την καθημερινή οικονομική διαχείριση της επιχείρησης τους, πόσο μάλλον για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό ή για την διαδοχή της επιχείρησης τους. Επιχειρήσεις που έχουν σε ισχύ σχέδιο δράσεις σε περίπτωση που συμβεί θάνατος σε ένα συνέταιρο ή σε ένα μεγαλομέτοχο, είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Έτσι, ζούμε σε μια κοινωνία που θέλει να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία όπως είναι και οι ασφαλίσεις, αλλά δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε.

Εν συντομία, αυτό που υποστηρίζω είναι οτι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για θέματα ασφάλισης και πιο συγκεκριμένα για θέματα ασφάλισης ζωής μεταξύ μας και με άλλους. Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να συζητάμε με κάποιο ασφαλιστή. Πρέπει πιθανώς να αρχίσουμε να συζητάμε με τον/την σύζυγο μας, με τον συνέταιρό μας. Γιατί θα έπρεπε να έχουμε ασφάλιση ζωής; Γιατί δεν πρέπει να έχουμε; Πιο ποσό είναι αρκετό; Εάν έχουμε ασφάλιση, έχουμε συζητήσει με το δικαιούχο το είδος της κάλυψης που έχουμε και γιατί; Εάν έχουμε και κάποιος από εμάς αποβιώσει, έχουμε συζητήσει τι πρέπει να κάνει αυτός που μένει πίσω ;

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

WELOCME TO THE FIRST INSURANCE BLOG IN CYPRUS

A insurance blog dedicated to discussing such topics as Motor Insurance, Life Insurance, Health Insurance, Home Insurance, Travel Insurance, Commercial Insurance, and other areas in all your personal and business insurances.

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Welcome to my Blog

Καλωσορίσατε στο πρώτο Blog που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ασφάλισης στη Κύπρο