Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Πιο είναι το σχέδιο διαδοχής της επιχείρησης σας;


Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και για τους περισσότερους από εμάς, ακόμα πιο σημαντικό, είναι η επιχείρηση που στηρίζει τον προσωπικό μας προϋπολογισμό και την ευημερία της οικογένειας μας. Χωρίς εισοδήματα από την επιχείρηση μας στη σημερινή αγορά θα είχαμε πραγματικό πρόβλημα. Λέγοντας αυτά, έχετε ποτέ διερωτηθεί τι θα συμβεί εάν εσείς ή ένας συνέταιρος σας αποβιώσετε; Υπάρχει ασφάλισης ζωής για την επιχείρηση που με τόσο κόπο έχετε δημιουργήσει;

Τι εννοούμε με την ασφάλισης ζωής για την επιχείρηση; Ουσιαστικά εννοούμε σχεδιασμό διαδοχής σε περίπτωση πρόωρου θανάτου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες /διευθυντές τους είναι τόσο απασχολημένοι με τις καθημερινές προκλήσεις από τις πωλήσεις, παραδώσεις, και άλλα καθημερινά τρεχάματα που ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός δεν βρίσκετε στις άμεσες προτεραιότητες τους. Ασφαλώς δεν κακίζω τους επιχειρηματίες αφού γνωρίζω τις πραγματικότητες του φόρτου εργασίας. Γνωρίζω πως κάθε ώρα που μπορείτε να εργαστείτε και κάθε σέντ που μπορεί να έρθει στην επιχείρηση είναι πολύτιμο.

Επομένως, ας δούμε τι συμβαίνει όταν «δεν εμφανίζεται» το αφεντικό τη Δευτέρα το πρωί. Ας αρχίσουμε με ένα απλό και εύκολο συνεταιρισμό. Τι είναι το εύκολο με τους συνεταιρισμούς; Απλά αν πεθάνει ένας από τους δύο συνεταίρους, κατά πάσα πιθανότητα η επιχείρηση θα συνεχίσει τη λειτουργίας της για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς μεγάλες αλλαγές. Αλλά, υπάρχει ενδεχομένως πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αφού πλέον θα πρέπει ο εταίρος να συνεργαστεί με την οικογένεια του αποθανόντα οι οποίοι πιθανότατα να μην έχουν ιδέα για τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης.

Κάτω από σωστές συνθήκες οι συνεταίροι θα έχουν φυσικά υπογράψει ένα συμβόλαιο αγοράς/πώλησης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από μια ασφάλεια ζωής. Θέτοντας το πιο απλά αυτή είναι μια συμφωνία όπου ο κάθε συνέταιρος έχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τόση ασφαλιστική κάλυψη η οποία αντιπροσωπεύει το οικονομικό του συμφέρων στην επιχείρηση. Σε περίπτωση θανάτου, ο συνέταιρος που μένει χρησιμοποιεί τα χρήματα από την ασφάλεια και, βάση του συμβολαίου αγοράς/πώλησης αγοράζει τις μετοχές του αποβιώσαντα από την οικογένεια του.

Τι συμβαίνει εάν δεν υπάρχει συμβόλαιο αγοράς/πώλησης με εγγυημένα κεφάλαιο από μια ασφάλεια ζωής για το σκοπό αυτό; Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κάποιος από την οικογένεια του αποβιώσαντα συνεταίρου θα μπορούσε να αναλάβει στην θέση του συνεταίρου που χάθηκε. Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως σε περιπτώσεις όπου για παράδειγμα ο συνεταιρισμός ήταν μεταξύ δύο εταίρων και οι σύζυγοι τους γνωρίζουν πολύ καλά το πως πρέπει να γίνετε η δουλειά αλλά κυρίως ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε εταίρου στην επιχείρηση. Αν και μία τέτοια διευθέτηση μπορεί να λειτουργήσει εντούτοις γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο.

Οι άλλες επιλογές; Ο εταίρος που μένει μπορεί να συνεχίζει να καταβάλλει στην οικογένεια του αποθανόντος τα εισόδημα και bonus, αλλά η απουσία κάποιου που θα κάνει τις δουλειές πιθανότατα θα μειώσει τα εισοδήματα και κάτι τέτοιο θα ήταν δυσβάστακτο για την επιχείρηση. Ο εταίρος που μένει μπορεί βέβαια να αρνηθεί τις όποιες πληρωμές στους κληρονόμους του πρώην συνέταιρου του αλλά κατά πάσα πιθανότητα μια τέτοια εξέλιξη θα κατέληγε με αγωγή στα δικαστήρια και αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να πληρώσει ή ακόμη και να ρευστοποίηση την επιχείρηση και να μοιράσει τα όποια κέρδη.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα όταν υπάρχει ασφάλισης ζωής για την επιχείρηση. Όχι μόνο η οικογένεια του αποθανόντα εταίρου θα πάρει ότι της αξίζει, αλλά ταυτόχρονα η επιχείρηση είναι πιθανότερο να παραμείνει οικονομικά σταθερή / δυνατή και να προχωρήσει απρόσκοπτη.

Ακόμη και σε περίπτωση επιχειρήσεων με ένα ιδιοκτήτη η ασφάλισης ζωής για την επιχείρηση είναι απαραίτητη στα πλαίσια του προγραμματισμού διαδοχής. Ο λόγος είναι διότι η απόφαση που καλείτε να λάβει η οικογένεια ενός αποβιώσαντα επιχειρηματία είναι κατά πόσον μπορούν να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με επικερδή τρόπο. Σαφώς η απόφαση αυτή γίνεται πολύ πιο εύκολη αν υπάρχει ασφάλισης ζωής για την επιχείρηση και κατ’ επέκταση υπάρχουν τα αναγκαία εισοδήματα. Η ασφάλιση ζωής αντικαθιστά το χαμένο εισόδημα και η οικογένεια μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει την επιχείρηση γνωρίζοντας ότι ακόμη και να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει στην κερδοφορία υπάρχουν εισοδήματα για την διατήρηση της.

Τέλος, είτε είστε συνέταιρος ή ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, ή ο CEO μιας μεγάλης εταιρεία η ασφάλιση ζωής είναι ένα εργαλείο που πρέπει να εξετάσετε. Είναι αναγκαία για να εξασφαλίσετε ότι ένας πρόωρος θάνατος δεν θα ταρακουνήσει και πιθανών να καταστρέψει την επιχείρηση για την οποία έχετε εργαστεί τόσο σκληρά και με τόσο κόπο για να δημιουργήσετε.

Στέλιος Καπαρής (MSc. Fin)
www.insuranceconsultant.com.cy

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ε.Ε: Ίδια ασφάλιστρα για άνδρες και γυναίκες

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τα ασφάλιστρα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, αποφάσισε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Οι γυναίκες θεωρούνται γενικά χαμηλότερου ρίσκου για ασφάλειες αυτοκινήτου από τους άνδρες. Ωστόσο το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνονται λιγότερο.

Η απόφαση προέκυψε ύστερα από προσφυγή της βελγικής καταναλωτικής ομάδας, Test-Achats, που υποστήριξε ότι η διάκριση αυτή στα ασφάλιστρα έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Θα επηρεάσει επίσης και τις ετήσιες ιδιωτικές συντάξεις καθώς οι γυναίκες, που ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, λαμβάνουν μικρότερο ποσό.

"Το να λαμβάνεις υπόψιν ως παράγοντα κινδύνου στις ασφαλιστικές συμβάσεις το φύλο του ασφαλισμένου, συνιστά διάκριση", δήλωσε το ΔΕΚ.
Η απόφαση για ίδια ασφάλιστρα μεταξύ των δύο φύλων θα ισχύσει από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Σύμφωνα με τον Simon Douglas της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας AA Insurance η απόφαση θα κοστίσει στις νέες γυναίκες περίπου 400 στερλίνες επιπλέον ετησίως.